• Maatwerk
  • Altijd de juiste oplossing
  • Persoonlijk contact
  • Meer dan 20 jaar ervaring

Panasonic airconditioning

Ben je op zoek naar een Panasonic airconditioning? Dan ben jij aan het juiste adres bij Dahlair. Wij zijn officiële distributeur, importeur en dealer van Panasonic airconditioning. In dit artikel vertellen we wat een airconditioner precies is, hoe het werkt, welke verschillende types er zijn en hoe jij een keuze maakt tussen deze verschillende types.

Panasonic airconditioning

Wat is Panasonic airconditioning?

Een airconditioner koelt of verwarmt de lucht in een ruimte. Daarnaast zorgt een airco voor het ontvochtigen en filteren van de lucht. Tegenwoordig is een airco enorm zuinig, zo zuinig dat het een alternatief voor veel CV-installaties is.

Hoe werkt een airco?

Een airco bestaat minimaal uit twee delen: een buiten- en een binnendeel. Als een airco koelt haal het binnendeel warmte uit de lucht en geeft het buitendeel overtollige warmte af aan de buitenlucht. Als een airconditioner verwarmt gebeurd dit precies andersom. Via het koudemiddel in de airco wordt de overtollige koeling of warmte getransporteerd. Dit koudemiddel is vloeibaar en wordt door een expansieventiel verruimt. Het vloeibare koudemiddel onttrekt warmte aan de lucht en wordt dan gasvormig. Een compressor perst het gasvormige koudemiddel naar hoge druk, waarna de warmte in het koudemiddel wordt afgegeven aan de buitenlucht. Het gasvormige koudemiddel wordt vervolgens weer vloeibaar in de condensor.

Voor de bediening van een Panasonic airconditioning zijn er diverse uitvoeringen beschikbaar. Je kan bijvoorbeeld een bedrading, draadloze of centrale bediening kiezen. Tegenwoordig kan je vele airco's ook bedienen met een app op een telefoon. Dit is bijvoorbeeld handig als je niet thuis bent. De bediening die je moet kiezen voor een airco hangt af van de omgeving waar hij wordt geplaatst. Zo hebben de meeste gezinnen een airconditioner met een afstandsbediening. In een zakelijke omgeving wordt vaak een airco met bedrading geïnstalleerd. De centrale bediening wordt vooral bij grote panden die gebruik maken van systemen die meerdere processen tegelijk regelen, zoals de liften en verlichting. Twijfel je over welke airco je moet aanschaffen? Dahlair geeft je graag advies over welke airco het beste bij jouw wensen past.

Voordelen van een airco

Er zitten een aantal voordelen aan een airco. Ten eerste zorgt een airco voor verkoeling op warme dagen. Dit is vaak de belangrijkste reden waarom mensen een airco aanschaffen, maar er zijn nog meer voordelen. Naast dat een airco voor verkoeling kan zorgen, kan een airco namelijk ook zorgen oor warmte. Hierdoor kan je de airco het gehele jaar gebruiken. Daarnaast zorgt een airco voor schone lucht. Doordat de lucht eerst gefilterd wordt, zullen er geen vervuilde stoffen in de ruimte geblazen worden. Ook kan je met een airco gericht verwarmen, waardoor je kan besparen op stookkosten. Dit is ook een groot voordeel van een airconditioning. Ten slotte kan je jaren gebruik maken van een airco wanneer je hem goed onderhoudt. Hierdoor heb je er lang plezier van.

Verschillende airconditioners

Er zijn verschillende typen airconditioners. Er zijn airconditioners die 1, 2 of meer tegelijk kunnen koelen of verwarmen.
  • Split airconditioning: De eerste airconditioners bestonden slechts uit één deel en konden alleen koelen. Deze airco's werden gemonteerd in het raamkozijn. Lucht in- en uitblazen en koelen gebeurden allemaal in één apparaat. Uiteindelijk werden deze functies van elkaar gescheiden, omdat de techniek vooruit ging. Deze functies werden van elkaar gescheiden en opgesplitst in twee delen; het binnen- en buitendeel. Door middel van leidingen staan deze delen met elkaar verbonden. Daarom wordt deze airconditioner ook wel een split airco genoemd.
  • Twin, triple of double-twin airconditioners: als een ruimte te groot is voor de capaciteit van een binnendeel kan er worden gekozen voor (maximaal) 4 identieke binnendelen in dezelfde ruimte. Deze binnendelen vormen samen één systeem en zijn allemaal gekoppeld aan een bediening en een buitendeel.
  • Multi-splitsysteem: als je meerdere ruimtes tegelijk wil verwarmen kun je kiezen voor een multi-splitsysteem. Hierbij wordt er ook maar één buitendeel geplaatst, maar hier kunnen meerdere en verschillende binnendelen aan gekoppeld worden (maximaal 5). Je kunt deze binnendelen los van elkaar bedienen.
  • VRF systemen: heb je een airconditioner nodig die meer dan 5 ruimtes tegelijk moet koelen of verwarmen? Kies dan voor een VRF systeem. VRF betekent Variable Refrigerant Flow. Dit systeem bestaat uit meerdere buitendelen in combinatie met meerdere binnendelen.


Hoe moet een airconditioning onderhouden worden?

Als u lang wil genieten van uw airco, dan is het belangrijk om deze goed te onderhouden. In dit onderdeel zullen we uitleggen wat u moet doen om uw airco te onderhouden, zodat die goed blijft werken.

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om uw airco schoon te houden. Natuurlijk is het goed om eens in de zoveel tijd een doek over de buitenkant te halen, maar in dit geval gaat het vooral over de filters. Wanneer deze niet schoon zijn, zullen stof en vuil van buitenaf zich verzamelen en hierdoor wordt er geen schone lucht in de ruimte geblazen. Hierdoor kunt u ziek worden of een allergische reactie krijgen. Gebruik een stofzuiger om de buitenkant va de filter schoon te maken en als dit niet werkt, dan moet u de filter afspoelen met lauwwarm water.

Daarnaast is het belangrijk om uw airco bij te vullen. Een airconditioning koelt de lucht namelijk door middel van freon (een koelmiddel). Met de tijd wordt het koelmiddel minder door onder anderen verdamping. Zonder koelmiddel wordt de lucht niet meer verkoeld. Om alles zo goed mogelijk te houden, moet u het koelmiddel gemiddeld 1 keer in de 2 jaar bij laten vullen. U kunt dit het beste door een bedrijf laten doen, want het bijvullen van koelmiddel is een secure taak, er mag geen lucht in het systeem komen.

Dit zijn de belangrijkste punten waar u op moet letten. Wanneer u deze taken regelmatig uitvoert, zal de airconditioning van de beste kwaliteit blijven en zult u er langer plezier van hebben.

Panasonic airconditioning bij Dahlair

Dahlair is officiële importeur, distributeur en dealer van Panasonic airconditioning. Wij zijn een complete installateur op het gebied van klimaatbeheersing. Wij onderscheiden ons door professionele ontwerpen, vakkundige installaties en het advies op maat wat wij geven. Dahlair staat garant voor het leveren van hoogwaardige klimaatinstallaties voor zowel de zakelijke als de particulieren markt.Ben jij benieuwd wat Dahlair voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons of vraag een gratis offerte aan.
Offerte aanvragen voor uw woning of kantoor